Bolt & Ejector Arm Failure - Gun Hub
Gun Hub

Go Back   Gun Hub > Battle Rifles > M1 Carbine

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 02-14-2019, 05:27 AM   #1
Junior Member
 
MePoocho's Avatar
 
Join Date: Feb 2019
Location: USA
Posts: 6
Bolt & Ejector Arm Failure

Hey Folks,

Several days ago I posted asking for advise on M1 parts vendors. I received very good inputs and advise. Thank you all.

A few day later I did a lengthy post which described a failure that happened to my M1. I was asking for possible causes, and showing photo's of actual damage.

When I tied to submit the post I got a dialog box stating something like 'Your Post Is Under Review...' That's OK with me because in our world today 'review' is fine by me.

But now it has been several days and my post has not shown up....

I'm not fuss'n, I just would like to get some feed back from this vast knowledge pool.

I did contact the forum via e-mail, but just thought someone might have an explanation for me.

I'll just be 'standing-by'.....

Last edited by MePoocho; 02-14-2019 at 11:49 AM.
MePoocho is offline  
Old 02-14-2019, 08:19 AM   #2
Moderator
 
Snake45's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: "Close, but no donut!"
Posts: 13,110
I checked the Mod/Admin section. No activity there this month.

I did find your post with pics of the broken bolt by running a search under your name:

https://gunhub.com/m1-carbine/70402-...t-failure.html

It's right there by clicking on the M1 Carbine forum under Battle Rifles. I have no idea why it's not showing up on the Home page with other new posts.

Last edited by Snake45; 02-14-2019 at 08:22 AM.
Snake45 is offline  
Old 02-14-2019, 08:26 AM   #3
Junior Member
 
MePoocho's Avatar
 
Join Date: Feb 2019
Location: USA
Posts: 6
Here's What I Got....

Snake45,

Large thanks for the info. I 'clicked' on the link you posted and got this.....

I'm really perplexed.... I'll write the Admn. again.... All I want to do is fix my little M1....

Thank you again for taking the time to help.
Attached Images
File Type: png Screen Shot 2019-02-14 at 12.21.23 PM.png (161.3 KB, 5 views)
MePoocho is offline  
 
Old 02-14-2019, 08:42 AM   #4
Moderator
 
Snake45's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: "Close, but no donut!"
Posts: 13,110
Very weird. When I click on the link, I go right to your post.

Did you try going to the M1 Carbine subforum direct and looking for it?
Snake45 is offline  
Old 02-14-2019, 09:03 AM   #5
Junior Member
 
MePoocho's Avatar
 
Join Date: Feb 2019
Location: USA
Posts: 6
Quote:
Originally Posted by Snake45 View Post
Very weird. When I click on the link, I go right to your post.

Did you try going to the M1 Carbine subforum direct and looking for it?
Snake45,

Don't mean to be a pain,,,, See attached. I think I'm in the right spot. I really think that my account is messed up.

I've written the WebMaster, but I do not get any reply or even ab acknowledgement.

Maybe I should just forget this account and register again with a new one. It just can't be as hard as this.....

Again..... thanks.
Attached Images
File Type: png Screen Shot 2019-02-14 at 12.55.04 PM.png (308.8 KB, 2 views)
MePoocho is offline  
Old 02-14-2019, 09:17 AM   #6
Moderator
 
Snake45's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: "Close, but no donut!"
Posts: 13,110
I see your post just fine, and it has attached thumbnails.

Here's what it says:

Hey Folks,

I need to pick your brains.... My wife and I were recently target shooting my old granddad’s IBM (mixer) M1 that he used in Korea.

All was well for about three clips of ten. Then occasionally after a shot a new round would not chamber properly. But the spent round casing would eject. When this occurred I would have to remove the clip, slide the bolt to the rear, and remove the new round from the receiver. The round would always be angled up and not captured in the end of the bolt or aligned with the barrel.

After clearing the jam, the M1 would resume firing properly. Later while my wife was shooting, the carbine malfunctioned again. I instantly thought it was just another miss-chambered round.

I tried to slide the bolt open, but discovered that the bolt had fractured on the forward right side. The retractor arm was dislodged and a broken chunk of bolt had wedged in the receiver. This caused the slide not to move.

Once back home I used a flat nosed drift and cautiously drove the retractor arm out of the broken bolt / receiver area up from the bottom. This allowed for slide movement so that I could field strip the unit.

My inspection revealed that the only damage other than the bolt and ejector arm was the bottom edge of the receiver's left forward side. The channels on the slide arm for the extractor show no signs of damage.

Another question would be the appearance of the ejector arm. To me the ‘business’ edge of it does not look like the drawings I see showing a new one. (?)

I found that I could install the broken bolt in the receiver and move it forward and aft freely. The left forward edge of the bolt will rotate clockwise in the receiver track properly.

My concern is the deformation to the lower edge of the receiver boss forward left side. Again, the bolt will rotate and slide rearward smoothly. With the old bolt forward it appears to be positioned correctly the breach.

I’m thinking of smoothing the receiver’s rough edge slightly and replacing the bolt (complete). I really would like to keep my Grand Pappy’s serial number.

I realize that the best would be to also replace the receiver, but……… It’s like what the very old carpenter told his friend; “This hammer is my most favorite hammer ever. I’ve only had to replace the handle twice and the head once. I just love it.”

I should say that I am capable and have all tools except the bolt assembly/disassembly tool, which I will purchase. Actually, I should already have one.

Please review the attached photographs and give me your thoughts concerning the receiver deformation and possible failure mode…

Mike
Snake45 is offline  
Old 02-14-2019, 10:16 AM   #7
Junior Member
 
MePoocho's Avatar
 
Join Date: Feb 2019
Location: USA
Posts: 6
This Is A Head-Scratcher

Snake45,

I am lost. If others have seen my post I'm not seeing any responses to it from them. Except for your response.

Man, I'm lost. I've been using different forums for many years now and this one has got me.

I do not understand why I could submit 'this' post we are using now, respond to it and you see it and respond to it, but my important one I can't find or see. ????

Maybe I'll try to re-submit the post again... It will be the third time.

If anyone else can find my post with the failure and photo's, please send me PM or respond to this thread.

Again thanks.........
MePoocho is offline  
Reply

  Gun Hub > Battle Rifles > M1 Carbine

Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bolt Action Double Rifle phantom4570 Rifles 4 10-09-2018 07:06 PM
Have you snuggled your bolt action lately? M118LR Rifles 0 04-30-2017 03:33 PM
Mauser Rifle .30-06 Model 08/34.30 Bolt Action Rifle jayjay08 Gun Talk 4 04-14-2017 08:44 AM




Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 2002 - 2020 Gun Hub. All rights reserved.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.